Bør du slippe hunden din løs i hundepark?

28638716531_e4269064f6_o-1

En hundepark er et område hvor hunden din kan løpe fritt uavhengig av båndtvangsbestemmelser. I byer og tettbebygde strøk blir disse friområdene ofte veldig populære, og hunden din vil som regel møte mange andre løse hunder på en slik plass.

Det kreves mye kunnskap for å slippe hunder løse på en slik måte at det blir positivt for alle hundene som deltar. Det er ikke gitt at alle som eier en hund besitter denne typen kompetanse. Manglende kunnskap eller erfaring kan føre til at normal hundeadferd blir ansett som skremmende eller farlig. På den andre side kan manglende kompetanse føre til at reelt farlig, skremmende eller uheldig adferd blir sett på som normalt og greit. Dersom det skulle oppstå vanskelige eller farlige situasjoner i en slik park, må disse håndteres på en kyndig måte slik at det ikke går utover sikkerheten til verken hunder eller mennesker. I en åpen, uorganisert park er det heller ingen selvfølge at de som er der kan løse konfliktsituasjoner mellom hunder på en fornuftig og sikker måte.

Det er med andre ord forbundet med en viss risiko å slippe hunden sin på et slikt sted. Det er heldigvis ganske sjelden at hunder blir skadet i disse parkene. Men det skjer relativt ofte at hunder får dårlige erfaringer som gjør at deres adferd overfor andre hunder endres i negativ retning. Men, slikt kan også skje når du har hunden i din egen hage eller går tur med den i bånd.

Du må med andre ord veie nytte og risiko opp mot hverandre. Hvor viktig er det egentlig for hunden din å løpe løs sammen med andre hunder? Og hvor godt er miljøet i parken der du vil slippe hunden din løs? Finnes det noen regler, og blir disse fulgt? Og kanskje enda viktigere, blir slippene organisert på noen måte?

Det er ikke alle hunder som har godt av å møte hverandre. En stor hund med mye energi og meninger kan for eksempel fint møte hunder av samme kaliber, men det kan være svært uheldig for en liten eller usikker hund å møte denne. Vi ser at en del steder har opplegg med tider for å sortere hundene litt, og dette synes vi er en veldig god idé. For eksempel tider for bare valper, hunder under 10 kg, usikre og forsiktige hunder, bare tisper etc. Så kan man ha en gruppe med ”blandet drops” hvor det er mer fritt frem for de mer erfarne, robuste og energiske hundene. Med en slik løsning bør det også finnes regler for hvordan eventuelt nye hunder slippes inn i en allerede etablert gruppe. Det finnes også parker som krever en form for minimumskompetanse i form av kurs, medlemskap eller annet før man kan slippe hunden i parken.

Så, tilbake til spørsmålet. Bør du slippe hunden din løs i en hundepark? Det finnes selvfølgelig ikke noe fasitsvar her. Men du bør kanskje tenke gjennom hva det er du ønsker å oppnå ved å slippe hunden din et slikt sted. Det er jo ikke slik at hunder er avhengig av å være løs sammen med andre hunder regelmessig for å trives. Og så anbefaler vi at du ser etter steder hvor det finnes folk med kompetanse og slippene er litt mer organisert.

1 hendelser på “Bør du slippe hunden din løs i hundepark?”

  1. Sissel Ingulvsen

    Jeg synes at eiere kan være i bevegelse,når de er i parken..OG IKKE stå/sitte…skarvle sammen eller i telefonen..!!!
    At en ER i bevegelse…og SER hunden sin…gjør opplevelsen bedre…for ALLE! Dette er nemlig sjelden jeg opplev,at eiere er i bevegelse…dermed er hundene rundt føttene. Eller ikke under kontroll!

Stengt for kommentarer.

Handlekurv
Save Your Cart
Share Your Cart