Søkskurs

img_1607ps
Søksarbeid er hundens eget spesialområde og kan gi både hund og eier fantastiske opplevelser. Vi tar for oss temaer som spor, feltsøk, duftdiskrimering, markering m.m.

Søk 1 er et kurs for nybegynner/ litt øvet. På søk 2, 3 og 4 kommer det stadig nye utfordringer på lengde, underlag, gamle spor osv. I tillegg kreves det selvfølgelig hele tiden en høyere nøyaktighet i søksarbeidet etter hvert som kursene blir mer avanserte.

Søk 1 og Spesialsøk 1 er åpent for alle som har gått Grunnkurs hos oss og for andre som har gått grunnleggende kurs andre steder. Kurset er 100% belønningsbasert, og alle deltakerne må ha litt erfaring med å jobbe på denne måten, og være innstilt på at det ikke benyttes noen form for ubehag i treningen. De videregående kursene som Søk 2,3,4, Spesialsøk 2 etc krever at man har deltatt på det foregående kurset eller at man har tilsvarende erfaring.

img_1603psSøk 1:

Kurset går over 4 helgedager og vil gi deg en god innføring i linebruk, klypebruk, apport, markering, arbeidstegn og å lese terreng. Om du skal stille i Brukshund-prøve/konkurranser eller kun ønsker å aktivisere hunden din, så vil dette kurset gi deg verktøyene du trenger.

 

 

Søk 2:

 

img_1608psKurset passer for de som har trent litt søk fra før, der hundefører har trent på egenhånd som har gitt ekvipasjen erfaringer og som kjenner til hvilke virkemidler som kan benyttes i ulike situasjoner i søket. Kurset går over 4 helgedager og vi trener oss på sporsøk og feltsøk. Ekvipasjene vil bli utfordret på å takle forstyrrelser, innkalling (hjelper), ulike lengder på sporet og størrelse på felt. Vi kommer til å trene mer på de ulike små momentene som utgjør hele øvelsen, baklengskjede, apport- og markeringstrening. Vi jobber stort sett i skogsterreng.

 

 

img_1606ps

Søk 3:

Dette er et kurs for de som har trent mye søk, gått Videregående søkskurs tidligere, evt ukeskurs nivå 3. Vi trener på ulikt underlag (grus, gress, betong, sand, skogsbunn) og i ulike miljøer (skog, by, nedlagte verksteder), takle større forstyrrelser og gå lengre spor/større felt. Kurset går over 4 helgedager og markering, apport og belønningsteknikk er en viktig del av kurset. Dette kurset passer for de som har trent sporsøk og feltsøk i skog, nå flytter vi oss litt ut av komfort-sonen for å oppleve nye magiske øyeblikk:-) Kurset passer også for de som tidligere ikke har trent søk vinterstid (men som kun har trent i de andre årstidene).

 

Søk 4:

img_1604ps

Dette er et videregående kurs for de som har trent masse søk, gått søk 3). 

Det siste kurset i serien på 4. Dette kurset passer for de som har gått mange spor/felt og med det bygd seg opp erfaring og har en hund med utholdenhet. Ekvipasjene må ha trent søk i ulike settinger (steder med ulike forstyrrelser) og på ulike underlag og de bør ha vært borti terrengskifter. Eks på terrengskifte, gress til skogbunn for så til grusvei. Ekvipasjene skal mestre apport og markering ved kursets slutt, eller vite hvordan de kommer i mål. Eier skal være bevisst på når ekvipasjene bruker de ulike metodene for funn. Vi kommer til å trene mye på momenter i asfaltsøk, duftdiskriminering (oljer), ID-søk, blant bildekk, rustne maskiner mm.

 

 

 

 

Spesialsøk:

Spesialsøk er en fellesbetegnelse for aktiviteter hvor hunden søker etter helt bestemte dufter. Narkotikahunder, bombehunder, diabeteshunder er eksempler på spesialsøkhunder som jobber profesjonelt. Men helt vanlige selskapshunder har også en fantastisk luktesans og de siste årene har det blitt mer og mer vanlige hundeeiere jobber med spesialsøk som aktivisering. Det kan for eksempel være søk etter kantareller, te, eteriske oljer eller hva som helst som har en unik duft.

Veldig mange spesialsøkvarianter kan utføres innendørs. Dette gjør det til en flott søksaktivitet i vinterhalvåret og det er lett å aktivsere hunden i hverdagen med spesialsøk.