Valpebiting

 
Valpen tygger opp ting, jager oss rundt, knurrer og biter oss overalt!

Det er tre hovedgrunner til at den søte valpen driver med dette:

 1. Den er nysgjerrig og utforsker alt rundt seg.
 2. Det ”klør” i tenna og den bare må tygge på noe.
 3. Den trener på jakt (eller ”leker” som det også kalles).

Hvis hunden din hadde levd ute i det fri, ville det vært helt avgjørende for dens overlevelse og drive mye med alle disse tingene. Derfor kan den ha skyhøy motivasjon for dette, og det vil være veldig vanskelig for den å forstå at dette er galt på noe vis. Valpens instinkter peker den nemlig konstant i retning av at dette er meget viktig og derfor helt riktig å bruke mye energi på.

Du kan med andre ord ikke bare ”skru av” alt dette, slik at valpen din slutter å oppføre seg som en valp. Men med litt god planlegging og tilrettelegging så kan du redusere disse tingene veldig mye.

Gi den uønskede adferden en akseptabel form

Du legger ikke noe godt grunnlag for et harmonisk hundehold ved å være den tregingen som hindrer valpen din i å gjøre alt den synes er gøy. På lang sikt er det mye smartere å være den som byr på spenning og moro og viser valpen hvordan den kan oppnå det:

 • Gi valpen et friområde
  Bruk et rom som du sperrer av med en grind, strips sammen noen kompostgjerder eller noe annet. Har du mulighet, og det er riktig årstid er det fint å ha det ute også. Sikre det godt, slik at du kan slappe av når valpen er der. Sørg for at den ikke kan hoppe over og at det ikke er noe der den kan skade seg på der. Her kan den få ting å utforske (eller å tygge opp som det også kalles) og andre ting den synes er morsomt å holde på med.
 • Ikke vent til den driver deg til vanvidd
  Når valpen blir slitsom setter du den i friområdet sitt med en gang. Ikke vent til du blir sint og lei. Det er altfor mange som lar valpen herje og bite så lenge de bare orker, og så flyter plutselig begeret bare over. Kanskje bare av en liten filleting. I så fall har valpen fått masse erfaring med å herje med deg eller noen andre i familien, og så får den en helt uforståelig tilbakemelding på at noe plutselig er galt. Lær deg å kjenne det igjen, og sett bort valpen mens du fremdeles er i godt humør. Du kan gjerne snakke med blid stemme når du setter den bort. Mest for din egen skyld. Hvis du ikke klarer å le og si ”Ojojoj, nå var du jammen tøysete, kom så går vi og ser om vi finner noe spennende på rommet ditt…” har du antakelig ventet for lenge. Ikke tenk på dette som en straff, og ikke gjør det til det heller. Bare ta vekk valpen når den er slitsom, enkelt og greit.
 • Kom valpen i forkjøpet
  Slipp den ut av friområdet sitt når den er rolig. Det verste du kan gjøre er å vente til den har mast så lenge at du ikke orker mer og så slipper den ut. Da lærer den bare at det hjelper å mase, men at noen ganger virker det bare hvis man maser høylydt og lenge. Gi den nye ting når den slapper av. Tilby den å leke og tøyse litt når det passer for deg, ikke når hunden maser.
 • Forbered barna, valper er ikke som på Disney filmer
  For mange barn blir dessverre det å få en valp i huset en gedigen nedtur. Den eneste referansen de gjerne har til valper har de sett på film eller lignende. Søte små bamser som legger seg inntil barna med store øyne og vil kose. Fortell dem at de har sylskarpe tenner. For mange barn vil det være vanskelig å forstå. Gå gjerne og besøk valpene når de er 6-7 uker gamle hos oppdretteren. Eller besøk noen andre med valp. Lær barna å oppføre seg rolig rundt valpene og la dem gjerne kjenne litt på hvordan valper kan være.
 • Valper er ikke særlig kosete!
  Verken valper eller barn, synes det er toppen av lykke å sitte stille og bli kost med. Hva skal de med det? De har tross alt mye viktigere ting å lære seg. Det å verdsette kos er gjerne noe som utvikler seg sakte men sikkert hos de fleste hunder, gjerne over flere år. Noen valper liker å kose litt når de er ”på vei ned” og skal sove. Men ikke alle. Noen er bare overtrøtte og tygger og biter og vrir seg. Å forsøke å kose med en valp som er ”på vei opp” er helt meningsløst.
 • Pass på at valpen får sove i fred
  Det er veldig fristende å klappe og kose på dem når de sover. Mange vil oppleve at dette er den eneste muligheten de har. Og kanskje særlig barn. Men det er utrolig stressende for hele kroppen å ikke få nok søvn. Det er viktig for hundens helse og utvikling at den får sovet nok, så sørg for at den ikke blir unødig forstyrret når den hviler.
 • Lær deg å aktivisere hunden
  Tilby valpen oppgaver som gir den muligheten til å bruke alle sine egenskaper. De kan mye mer enn å herje, bite og jakte. Dette kan være gøy, men gir fort et forhøyet stressnivå. Sørg for at de får aktiviseringsøvelser som gir mestringsfølelse uten for mye stress. La den bruke hodet, nesa og balansen. Og tilby det når det passer for deg, ikke når valpen forsøker å mase seg til det.
 • Søk hjelp, men ikke tro på alt du hører
  Hvis du synes oppgaven blir helt uoverkommelig, valpen skremmer deg eller barna, eller du tenker at noe er unormalt, bør du søke hjelp hos noen med erfaring. Men husk at når du er ”på felgen” er du lett bytte for de som kommer med velmenende, men dårlige råd. Særlig tips som handler om at du skal skremme valpen, eller å gjøre noe den synes er vondt, skal du være spesielt skeptisk til. Det er slett ikke sikkert at det som fungerte så fint for naboen passer for din hund. Og det kommer større og mer krevende oppgaver i hundeholdet enn å overleve valpeperioden. Din oppgave er å jobbe langsiktig og sørge for at valpen din synes at du er spennende og stoler 100% på deg når den skal i gang med å lære de tingene som virkelig er viktige.
 • Før logg
  En av de tingene du må lære når du jobber med hund er at endringer skjer gradvis. Valpen kommer ikke bare til å plutselig slutte å være plagsom. Det endrer seg gradvis og såpass sakte at du nesten ikke merker det. Det kan være vanskelig å se fremgang, særlig hvis du er frustrert og oppgitt, og nesten umulig hvis du ikke har notert litt underveis. ”Se, nå biter den på møblene igjen”. Ja, kanskje den gjør akkurat det. Men hvor mange ganger har den gjort det i dag, sammenlignet med for to uker siden? Jo, nå gjør den det kanskje en gang annenhver dag, mens da gjorde den det minst 10 ganger om dagen…