Demo – Mer om håndteringstrening

Husk at valpen din ikke har forutsetning for å forstå at du skal «utsette» den for alt dette med håndtering. Hvor lett denne tilvenningen blir for deg kommer an på hvor mye oppdretteren har gjort før du fikk valpen. Noen oppdrettere bruker mye tid på håndteringstrening, andre dessverre veldig lite.

Uansett utgangspunkt er det nå din jobb å sørge for at dette ikke blir en konfliktfylt del av hundeholdet ditt, og at relasjonen mellom deg og hunden blir satt på prøve hver gang du «må» håndtere hunden din.

Tenk f.eks. om valpen din får øye-, eller ørebetennelse. Det er SÅ mye lettere for valpen å akseptere at du drypper vonde øyne eller ører om den har trent på dette før det ble vondt. Tren valpen på at du:
– holder fast hodet
– holder fast hodet og åpner øyet
– holder fast hodet, åpner øyet og sikter med en flaske øyebadevann
– holder fast hodet, åpner øyet, sikter med en øyebadevann og drypper hunden i pannen
Og først når valpen er fortrolig med dette kan du dryppe den – veldig forsiktig i øyet.

Som med all annen trening er dette en prosess som bør gå over mange dager. Det er hvordan hunden din takler tilvenningen som bestemmer hvor raskt du kan gå frem.

Når valpen er fortrolig med at du holder poten og dytter på den med klosaksen kan du begynne å klippe. Om du ikke har erfaring med å klippe klør anbefaler vi at du starter med å klippe pels med en saks. Klipp pels over og under poten. Dette gir deg verdifulltrening uten at du risikerer å klippe feil. Når både du og valpen er fortrolig med dette kan du ta frem klosaksen igjen og klippe en klo og belønne valpen. Vent så til senere på dagen før du tar neste. Lag gjerne en tegning du henger på kjøleskapet slik at du holder oversikt over hvilke du har tatt. En klo om dagen er en fin rutine til både du og valpen blir gode på dette. Så fortsetter du med to om dagen, 3 om dagen, og etter hvert en pote om dagen.

Skynd deg langsomt! Det er SÅ mye lettere å forebygge at dette med kloklipp blir vanskelig enn å bygge opp igjen tilliten om valpen opplever det som skummelt eller vondt.

Tenner
Valpens munnhygiene må du også følge med på. Hundens tenner er bygget opp som våre, og de kan, selvfølgelig, få akkurat like vondt i munnen sin som vi mennesker kan. De får heldigvis ikke så ofte hull i tennene, men de kan få tannkjøttbetennelser som følge av plakk og de kan knekke og skade tennene sine som kan føre til voldsomme betennelser og smerter.

Lær derfor valpen å vise frem tenne sine – også de langt inn. Og, du MÅ gjøre det til en vane å sjekke over hundens tenner, f.eks. en gang i uken. Du kan gjerne pusse tenner på hunden din, det er supert om du finner tid til det. Men, om det skal være et bidrag for god munnhygiene må du gjøre det HVER dag. 1 gang i uken, eller hver 3 dag har ingen hensikt, da sløser du egentlig bare bort tid. Om du ikke pusser tennene på hunden din grundig hver dag må den få en skikkelig sjekk hos en tannkyndig veterinær en gang i året. Ikke slurv med dette. Hunder kan ha skrekkelig vondt i munnen sin uten at du som eier ser noen som helst symptomer på det. De kan spise normalt, de kan leke normalt og oppføre seg på en sånn måte at du ikke engang mistenker at noe er galt. Men, mange forteller veterinæren, etter at en vond tann er trukket, at «wow, nå skjønner jeg at hunden min må ha hatt vondt». «Nå spiser den med mer glede, den leker annerledes, og den har også begynt å hoppe inn i bilen igjen frivillig, noe jeg ikke hadde tenkt over at den hadde sluttet med» Så når smerten er fjernet vil eiere kunne se at – jo den har hatt vondt, jeg skjønner det nå.

Veterinær
Ta deg en tur eller to til veterinæren, bare for å hilse på. De fleste veterinærkontor synes det er hyggelig at du sikker innom på venterommet og sier hei. Har de tid kan valpen din kanskje få være med en dyrepleier inn på et undersøkelsesrom, få stå litt på undersøkelsesbordet og gjerne få en godbit.

Det at valpen får hyggelige og morsomme erfaringer på et veterinærkontor i sosialiseringsperioden, gjør det mye lettere for den å håndtere en undersøkelse når den f.eks. 6 måneder senere må sjekke en vond pote eller en ørebetennelse.

Hundefrisør
Det samme om du har en hund som må klippes, og du ikke skal gjøre det selv. Oppsøk en hundefrisør og spør om de kan hjelpe deg med å gi valpen din hyggelige erfaringer på trimmebordet

Kort oppsummert handler håndteringstrening med valp om å forberede den på hva som kommer. Du må kartlegge hva den allerede nå synes er greit og hva som ikke er greit. Det den synes er lekende lett kan du bare «krysse av» på listen din, det den ikke liker, eller opplever som ubehagelig eller skummelt, må du jobbe med. Sakte, men sikkert, hele tiden innenfor valpens komfortsone.

Posted in .