Oppsummering fra Valpekurs – Lilla kveld

Samarbeid “værsågod”

  • Det er viktig at valpoen forstår ordet “Værsågod”. Slutt å servere godbiten etter at du har sagt værsågod, la heller valpen gå og hente den. Vær også oppmerksom på å fjerne all mimikk og bevegelser.
  • Når valpen har blitt flink til dette kan du begynne å leke deg med å gjøre det vanskeligere 🙂
  • Test gjerne fremgangen ved å se hvor mange ganger du får sagt “Værsågod” på 30 eller 60 sekunder. Når du gjør denne øvelsen er det greit å “servere” godbitene rett etter “Værsågod”. Ha godbitene klare og bruk små godbiter som er lette å tygge. Ikke test mer enn 1-2 ganger pr uke og jobb målrettet med å få fremgang.
  • Like viktig som å kunne gjøre adferden kjapt flere ganger på rad er at det at valpen kan gjøre ting lenge. Bruk belønningsskål og bestem deg på forhånd for et antall sekunder. Dersom hunden mister kontakten før tiden, fjerner du skåla. Ta pause noen sekunder og gi så valpen en ny mulighet. Jobb i et miljø uten forstyrrelser og øk lengden på kontakten raskt. Men husk at vanskelighetsgraden skal være slik at hunden lykkes mye oftere enn den mislykkes.
  • Bruk også “værsågod” når det er noe valpen vil ha i hverdagen. Stopp opp når valpen vil bort å snuse på noe, hilse på noen e.l. La den tenke selv, vent på kontakt og gi “værsågod” når den tar kontakt. Hvis det tar lang tid før den tar kontakt går du bare videre uten at den får utforske det den er interessert i.

Sosialisering

  • Det er nå valpen din skal venne seg til alt den skal takle resten av livet
  • Husk at det aller viktigste er å SE, LUKTE og HØRE
  • Tenk i igjennom hva slags forhold du ønsker at valpen din skal ha til fremmed hunder i fremtide, skal den hilse på alle, eller skal den lære seg å overse og gå forbi?
  • La valpen se, høre og lukte forskjellige typer hunder. Følg godt med på om valpen din er skeptisk til noen typer hunder. Størrelse, farge, kjønn, type hund osv. Hvis det er noen den er skeptisk til bør den få positive erfaringer med denne typen hunder.
  • Valper som begynner å trekke mot mennesker og hunder trenger mer trening på å IKKE hilse enn å hilse.
  • Husk at det er like viktig å lære valpen å kunne overse ting den er veldig opptatt av.
  • Om du har boken vår  (“Om adferd og læring – for hundeeiere“) kan du lese mer om sosialisering fra side 16-23

Samarbeid – lek

  • Husk at mye av hunders lek er jaktadferd og det er derfor veldig viktig at det gjøres med måte (de kan bli ganske stresset av det). Du kan lese mer om dette i boka vår på side 119-126.
  • Til tross for at dette kan være litt stressende for hunder er det to grunner til at vi likevel driver litt målrettet lek med valpen hver dag.
    1. Hvis valpen synes det er gøy, og vi klarer å gjennomføre det på en bestemt måte, kan det etter hvert bli en fin måte å motivere og belønne hunden på under trening.
    2. Det kan være med på å styrke samarbeidet mellom deg og hunden.

For å oppnå noe positivt med lekeøktene (og unngå at de bare blir stress og mas), er det viktig at de er klart definerte og følger noen klare regler. Følger du disse kan du gjerne leke litt med valpen din hver dag:

    1. Du bestemmer når leken starter og slutter. Ikke lek når valpen din maser om oppmerksomhet.
    2. Leken(e) du benytter til dette skal ikke ligge fremme. De tas frem når du vil starte leken og fjernes når dere er ferdig.
    3. Hvis valpen blir overivrig, begynner å tygge på deg e.l avslutter du bare leken med en gang (ikke bli sur, bare avslutt leken).
    4. Barn bør ikke drive denne typen lek med valpen uten oppsyn.
    5. Belønn valpen når den slipper leken. Det kan du gjøre med en godbit, gi den en annen leke eller signalisér tydelig at den får leke videre mer med deg når den slipper. Si gjerne “Slipp” akkurat i det den slipper, så vil den etter hvert forstå hva det betyr.
    6. Vær kreativ og unngå å falle inn i et mønster. Lek må læres. Du må finne ut hva akkurat din hund synes er spennende og valpen må finne ut hvordan du synes det er greit å leke.  


Når valpen etter hvert forstår hvordan denne leken fungerer (jfr punktene over), må valpen gjøre noe/ konsentrere seg litt for å få deg til å leke videre. Lek litt først og få så valpen til å slippe. Dette kaller vi å motivere hunden. Før du leker videre må hunden gjøre noe før du fortsetter leken. Du kan for eksempel la den jobbe med blikkontakt og værsågod. Eller en sitt, innkalling eller noe annet. Det at valpen får deg til å fortsette leken blir nå en belønning for det den akkurat gjorde. Når valpen må konsentrere seg litt og jobbe for leken holder du stressnivået mer under kontroll. Det samme gjør du ved å kombinere leke og godbiter. Noen ganger belønner du med lek, noen ganger med godbit osv. 

Sett navn på “slipp”
Det er nyttig å kunne be hunden om å slippe ting når den har blitt eldre. Si gjerne “slipp” når valepn din slipper ting helt frivillig. Hvis det passer sånn kan du gjerne belønne den for å slippe også. Pass på å ikke gjenta ordet “slipp” til en hund som har noe den ikke vil slippe. Det vil bare skape mas og konkurranse og du vil lære hunden din det motsatte av å slippe ting 😉

Ro/ være alene

Det er viktig å lære valpen å være alene. Gå langsomt frem. Forsøk å unngå å komme i situasjoner hvor du må gå tilbake til hunden når den maser, bjeffer eller sutrer. Du trenger ikke å forlate huset for å trene hunden på være alene. Den kan også settes inn på et annet rom, stå bak en grind eller bindes innendørs litt unna deg. Overse hunden hvis den maser og skryt rolig av den om den setter eller legger seg. Når hunden slapper ordentlig av henter du/ slipper du den rolig ut igjen.

Husk at målet med denne treningen er å lære seg at den må roe seg ned for å få være sammen med deg. Det er ikke, og skal heller aldri oppleves som en straff.

Innkalling

    • Husk å finne et innkallingsord som alle i hundeholdet er enige om.
    • Bruk gjerne en langline når du trener innkalling
    • La valpen velge selv. Om den har lyst til å stå å se på noe lar du den gjøre det. I motsetning til sist skal du nå ikke lokke eller friste, men derimot belønne valpen masse når den velger å snu seg mot deg. Sørg for at valpen virkelige opplever at det lønner seg 🙂 

    • Sett gjerne navn på “hit” når valpen beveger seg mot deg. 
    • Jobber du riktig her vil valpen din oftere og oftere velge deg – rett og slett fordi det lønner seg for den.
    • Husk å slippe valpen ut igjen ganske ofte etter at du har jobbet innkalling. Ellers risikerer du at innkalling ender med å bety “slutt på moroa” og at den ikke kommer helt inn til deg lenger.
    • Vær tålmodig og jobb godt med innkalling før du begynner å bruke ordet “hit” for å få valpen til å komme til deg. Optimalt sett bør ikke valpen få noen erfaringer på å ikke komme når du har sagt “hit”.

På våre nettsider (www.lundqvist-hundeskole.no) kan du finne mye nyttig stoff. Vi har blant annet en del artikler. Disse finner du under www.lundqvist-hundeskole.no/artikler. Akkurat nå anbefaler vi spesielt at du leser artikkelen “Bør du slippe hunden din løs i hundepark?” og  “Hjelp, vi har fått valp“.

Du kan også følge oss på våre Facebooksider (www.facebook.com/lundqvisthundeskole) og
Instagram (www.instagram.com/lundqvist_hundeskole) for å holde deg oppdatert på de siste nyhetene fra oss.

PS!
Vi anbefaler at du ikke lar valpen din leke med/ hilse på de andre hundene på utsiden. Det er mye lettere for den å konsentrere seg om deg hvis den ikke har forventninger om å leke med de andre.

Ikke nøl med å ta kontakt dersom det er noe du lurer på 🙂

Husk å jobbe litt med hunden din hver eneste dag!

Lundqvist Hundeskole

Handlekurv
Save Your Cart
Share Your Cart