Før valpen kommer

Reisen hjem til deg

Det å få en valp i hus, starter som oftest med en biltur. Du reiser til oppdretteren, putter valpen i bilen og kjører hjem.

 1. Det vil være en stor fordel om valpen din har kjørt litt bil fra før. Sørg for at du finner en oppdretter som prioriterer slike ting. Valpen din kommer til å oppleve fryktelig mye nytt de neste dagene. Bilkjøring trenger ikke å være en av dem, det bør den være fortrolig med allerede.
 2. Sørg for at valpen har møtt deg noen ganger tidligere. Det er optimalt om du allerede har hatt litt alenetid med valpen din. Gjerne en 2-3 ganger fra den var rundt fem uker gammel, da vil den oppleve at den er ute og kjører bil sammen med en den kjenner litt fra før.
 3. Ha med deg noen, slik at du, eller vedkommende er tilgjengelig for valpen. Den har akkurat forlatt familien sin, og det er ingen grunn til at den i tillegg skal sitte mutters alene.
 4. Beregn god tid. Kjør pent og legg inn pauser underveis. Sørg i det hele tatt for at det blir en rolig og trivelig tur med minst mulig stress.

Sørg for at huset er klart

Å komme hjem til deg vil sannsynligvis være helt nytt for valpen. Den skal i gang med å utforske en helt ny verden. Det siste den trenger akkurat nå er en stor velkomstkomité bestående av onkler, tanter og naboens unger.

Noen valper vil synes at alt dette er litt overveldende og bli litt satt ut. Ikke mas på den og forsøk å få den til å utforske i et høyere tempo. Det er valpen din som bestemmer hva som er riktig tempo. Det den gjør akkurat nå, er det den opplever som det mest naturlige og trygge.

Andre valper vil kaste seg inn i det og utforske fem ting av gangen. Det er ikke noe galt i det heller. Den raser rundt på skattejakt og storkoser seg fra første sekund. Det er ikke nå du skal jobbe med å få hunden til å ikke tygge på sko, lommebøker, aviser og planter. La den bare holde på. Din jobb var å ha huset klart. Alle ting den ikke skal tygge på ligger nå helt utilgjengelig. Og ikke minst, ting som kan være farlige for valpen må selvfølgelig være ryddet bort for lengst.

Hvor skal den sove?

Ta utgangspunkt i hvor den skal sove når den blir voksen. Det ene er ikke nødvendigvis noe mer riktig enn det andre. Noen sover på eget rom i egen etasje, noen på soverommet og noen i senga. Hvis hunden skal sove i et annet rom, bør du flytte en madrass eller feltseng inn i det rommet og sove der sammen med den i starten. Noe som lukter litt fra valpekassa kan være en god ting. Skal den sove inne på soverommet, men ikke i senga må du være forberedt på at den veldig gjerne vil ligge i senga sammen med deg. Den kan pipe og klynke, og hvis du ikke er godt forberedt er det fort gjort å ta den opp. Ikke noe galt med det egentlig, men det er sjelden lett å få dem ned igjen…Og hvis du har planer om å ha hunden i senga når den blir stor, kan det nok likevel være god idé og venne den til å sove ved siden av senga i starten, slik at du vet at den mestrer det hvis den skulle trenge det en gang.

Den gjør fra seg inne!

Ja, det gjør den. Og det kommer den til å gjøre en stund. Så hvis du ikke liker å få hundeavføring på gulvet må du brette opp ermene og begynne å jobbe. Valpen har absolutt ingen forutsetninger for å skjønne at dette er galt. I starten har den ikke engang full kontroll på lukkemuskulaturen sin, så den sitter plutselig bare der, lenge før den tenkt seg om.

Dette er med andre ord din jobb og ditt ansvar. Det hjelper absolutt ingen ting å skyve dette over på hunden og begynne å kjefte. Det vil kun føre til at valpen blir usikker og gjør det mer i skjul, og at du får feil fokus og hele hele prosessen tar lengre tid.

Helt overordnet er det bare to ting du kan gjøre som har reell effekt.

 1. Forebygge
  Sørg for å få hunden ut rett før den må gjøre fra seg. Ta alltid valpen ut:
  – etter at den har sovet
  – etter at den har lekt/ vært veldig aktiv
  – etter at den har spist eller drukket
  – når den går i sirkler og snuser på gulvet
  – når det er lengde siden den var ute
 2. Lær deg å lese hunden
  Etter hvert når du har kommet hunden i forkjøpet mange nok ganger, vil den begynne å si fra til deg når den vil ut. Det kan være veldig små signaler i starten. Jobben din er å følge med og respondere når valpen aktivt forteller deg at den må ut. Hvordan den sier fra blir veldig individuelt, men den kan for eksempel finne på å:
  – ta blikkontakt med deg og så se på døra
  – trippe litt rundt mens den piper og ser på deg
  – dytter borti deg med snuten og går mot døra
  – stå ved døra og vise dempende signaler

Noen hunder finner ganske raskt ut av dette, mens andre bruker lenger tid. Du kan først og fremst påvirke hvor lang tid det tar ved å være god på å lese små signaler og slippe ut valpen når den ber om det. Det er også lurt å ta med hunden ut rett etter at den har gjort fra seg inne, slik at det raskere oppstår en assosiasjon mellom det å gjøre fra seg og det å være ute.