Folder 2

“Sette seg” er en hverdagskommando, og betyr at hunden skal sette seg ned, og bli sittende. Ordet brukes til å kontrollere hunden i hverdagssituasjoner. Øvelsen avbrytes av deg.


“Hit” er dagliglivets innkalling. Ordet skal føre til at hunden kommer til deg.

“Inntil” betyr å bli inne hos deg uansett om du sitter på huk, står oppreist eller går. Atferden avbrytes av deg, og brukes til å oppnå ro inne hos deg.


Synsbelønning er en belønningsteknikk. Den innebærer å benytte fristende synsinntrykk som motivasjon og belønning. Hunden skal kvalifisere seg for å oppnå tilgang til belønningen.

Metoden retter seg mot hundens evne til å skape minnesbilder. Det er en effektiv metode å belønne og motivere med, både til husbruk og konkurranse. Dessuten er det gunstig å kunne variere mellom flere belønningsmetoder.

Prinsippet er enkelt: Vis hunden at du legger noe på gulvet/bakken, f.eks. en matskål. Frist hunden med en godbit, og legg den i skålen. Ta med deg hunden et stykke unna. Når hunden har gjort oppgaven du forventer, og har kontakt, belønner du med “vær­sågod”.

Som fristelse kan du benytte noe som er godt synlig, f.eks. matkoppen eller et tyggebein. Andre fristelser kan være et menneske hunden har lyst til å hilse på, eller en gjenstand hunden er glad i. Et sted hunden viser den har lyst til å gå til kan også benyttes. Det kan være inn i bilen, ut av døren, ned til vannet, eller bort til en annen hund.

Når du benytter mulighetene denne metoden gir deg, oppdager du et stort potensiale. Henviser også til folder 1 om værsågod, og om søksbelønning under.

Søksbelønning” er en belønningsteknikk. Den innebærer å benytte luktinntrykk som motivasjon og belønning. Hunden skal kvalifisere seg for å oppnå din tillatelse. Samtidig igangsetter du aktivisering av luktesansen.

Akkurat som ved synsbelønning, retter denne metoden seg mot hundens evne til å skape minnesbilder. Forskjellen er at nå skal du benytte luktinntrykk som motivasjon og belønning i stedet for synsinntrykk.

Belønningen blir å få lete etter noe du har gjemt. Det kan være godbiter, tyggebein og gjenstander. Vet du hva brukshundøvelsene “spor” og “felt” er, kan også dette benyttes som søksbelønning. Du kan også benytte tilfeldige spennende lukter på turen. Les også folder 1 om “værsågod”, og om synsbelønning over.
Søksbelønning og synsbelønning er fine metoder å benytte ved kontaktaktiviteter. Nøkkelen til fremgang ligger i å variere. I starten gjennomfører du læringsøkten umiddelbart etter du har lagt ut belønningen. Etterhvert kan belønningen ligge lenger før du lar hunden jobbe for den. Varier også mellom hva du forventer hunden skal utføre for belønningen.

Hunden din har en fantastisk evne til å merke seg detaljer og skape minnesbilder.
Tenk deg at du er på skogtur. Ta med deg hunden et par meter utenfor stien. Vis hunden et tyggebein. Gå noen meter bort fra hunden, og vis at du gjemmer beinet i lyngen. La det ligge igjen, og fortsett på skogturen. Etter en stund kan du ta med deg hunden bort til en stubbe. Vis hunden at du legger noen godbiter oppå stubben, og gå videre på tur. Noen hundre meter lenger frem viser du hunden at du kaster noen godbiter inn i skogen. Du har nå lagt ut to synsbelønninger, og en søksbelønning. Når du passerer belønningene på vei tilbake igjen, går du så nær hver belønning at du ser hunden viser interesse. Ta så noen skritt tilbake, og øv på det du har lyst til.

Ved å legge ut syns- og søksbelønninger i skråninger, på stokker og steiner, må hunden din balansere når den skal hente belønningen. Dette gjør at du også  tilfredsstiller hundens behov for balanseaktiviteter.

Å gå på plass er et konkurransemoment og en kontaktøvelse. Når du beveger deg med temposkifte og vendinger, skal hunden følge deg på venstre side med kontakt. All på plass aktivitet skal vare til du gir en annen beskjed. På plass bidrar til kontakt, kontroll og aktivisering.

Legg ut en syns- eller søksbelønning. Stå med ryggen til belønningen, og ha hunden på venstre side. For å komme i bevegelse og få tillatelse til belønningen, skal hunden gå ved din venstre side og se deg inn i ansiktet. Med en gang den tar kontakt beveger du deg bort fra belønningen. Belønn umiddelbart kontakt under bevegelse med “værsågod”. La hunden løpe bort å ta belønningen. De neste øktene forventer du at hunden skal kunne bevege seg gradvis lenger med kontakt før du gir tillatelsen “værsågod”.

Legg ut en syns- eller søksbelønning. Vent på kontakt før du begynner å gå. Når hunden går på venstre side med kontakt sier du “på plass” et par ganger. I det du synes hunden går perfekt sier du “værsågod”. Hunden gis dermed adgang til belønningen. De neste øktene forventer du at hunden beveger seg gradvis lenger med kontakt før du belønner. Varier etterhvert med vendinger og temposkifte. Husk; gi deg når det går som best.
Ordbruk som virkemiddel overfor hunden er at du er bevisst og konsekvent når du knytter ord til atferd. Dette sikrer hundens forståelse av ordene. I innlæringsperioden setter du navn på ønsket atferd. Etterhvert skal ordene føre til at hunden utfører det du ønsker.

“Værsågod” innebærer fri hund eller tillatelse til ulike typer fristelser. Ordet benyttes kun når hunden har kontakt.

“Dekk” er en aktiviseringsøvelse, eventuelt med kontakt, som også innbefatter bli liggende og beskjed fra avstand. Vurder om hunden kan velte over på siden. Øvelsen avbrytes av deg.

“Stå” er aktiviseringsøvelse, eventuelt med kontakt, som også innbefatter bli stående og beskjed fra avstand. Øvelsen avbrytes av deg. “På plass” er å følge din venstre fot, med kontakt, både når du varierer tempo og skifter retning. Øvelsen avbrytes av deg.

“Legge seg” er en hverdagskommando, og betyr at hunden skal finne et sted og legge seg i ro. Den kan gjerne velte over på siden. Atferden kan brytes av hunden.

“Stopp” er forbudsordet, og betyr at hunden skal slutte med det den gjør og henvende seg til deg. Det er det eneste ordet du kan lage sur stemning rundt, og skal alltid avreageres.

Det er to måter å bryte ned betydningen av et ord: 1. Ved å begynne å bruke ordet før hunden har lært det. 2. Ved å gi hunden en beskjed i en situasjon hvor den er svært ukonsentrert, stresset eller umotivert. Da må du skaffe deg hundens oppmerksomhet, opprette et samarbeid, før du bruker ordet.

Kontakt og motivasjon er en forutsetning for å oppnå ønsket respons fra hunden.

Lykke til med treningen!

Handlekurv
Save Your Cart
Share Your Cart